Still face paradigm

Ik las vandaag een artikel over de ‘still face paradigm’. Dit is een experiment uit de jaren ‘70 waarin moeders de opdracht krijgen om met hun baby te spelen, en dan ineens een ‘still face’ op te zetten, niet meer reageren op de baby en hem alleen nog aankijken. Alle baby’s reageren hetzelfde, in ongeveer deze volgorde: verbaasd, boos, verdrietig en wanhopig. Je ziet het in de video hieronder (vanaf 1:05). Het still face paradigm is bedacht om te onderzoeken wat het effect van ouders die niet adequaat reageren op hun kinderen, bijvoorbeeld door een depressie of drugsgebruik.

Onderzoeker Tracy Dennis-Dewary van de City University in New York heeft het still face paradigm gebruikt om te onderzoeken wat het effect van smartphones is op kinderen. Ze deed een experiment waarin ouders met hun kind speelden, en dan ineens een minuut lang vragen beantwoordden op hun smartphone. Het effect was vergelijkbaar met het ‘gewone’ still face paradigm: de kinderen reageerden boos en verdrietig, speelden minder met hun speelgoed en waren minder onderzoekend.

Er is nog heel weinig onderzoek gedaan naar het effect van smartphones op kinderen en baby’s, maar iedereen die kinderen heeft weet dat het best vaak voorkomt dat je smartphone de aandacht opeist, en op dat moment merk je niet wat het effect op je kinderen is. Mijn kinderen zijn al groter, maar als ik dit filmpje zie ben ik extra blij met m’n goede voornemen voor 2019.

Oh en ik heb vandaag voor de 2e keer hardgelopen, die marathon gaat zeker lukken 💪

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *