De eerste iPhone kwam in Nederland uit in 2008. Nog maar 11 jaar geleden dus. Voor die tijd had niemand 24/7 een camera bij zich, gebruikten we een routekaart om te navigeren, en was 9292 een telefoonnummer dat je moest bellen voor reisinformatie.

Je kon een sms sturen naar je vrienden, en Snake spelen op je Nokia, dat was het wel. Best vreemd eigenlijk dat we in zo’n korte tijd zo afhankelijk zijn geworden van smartphones, we kunnen ons geen leven zonder meer voorstellen.

Omdat smartphones nog maar zo kort bestaan, is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. In 2008 waren de eerste iPhones nog heel exclusieve gadgets, het zou nog jaren duren voordat we aan verslaving gingen denken. Dit was trouwens met cocaïne net zo: toen cocaïne net ontdekt was in Europa werd het voorgeschreven tegen klachten zoals astma en maagproblemen, en werd het door soldaten gebruikt zodat ze minder voedsel nodig hadden. Ook blikjes coca cola bevatten cocaïne, Pas jaren later kwam men erachter dat coke heel verslavend is en kwam er wetgeving om gebruik en handel te verbieden.

De laatste jaren zijn er steeds meer wetenschappers die onderzoek doen naar smartphoneverslaving. Zoals dat gaat met wetenschappelijk onderzoek, gaat het allemaal langzaam en zorgvuldig, en worden er geen snelle conclusies getrokken. Afgelopen week schreven veel websites dat smartphoneverslaving misschien minder erg is dan tot nu toe gedacht. Dit nieuws is gebaseerd op een onderzoek, waarin onderzoekers statistieken van Apple ScreenTime hebben vergeleken met verklaringen van smartphonegebruikers zelf. Wat blijkt: smartphonegebruikers kunnen zelf geen betrouwbare informatie geven over hoe veel ze hun telefoon gebruiken. Mensen die hun telefoon veel gebruiken denken dat het wel meevalt, en mensen die hun telefoon helemaal niet zo vaak gebruiken denken dat ze zwaar verslaafd zijn. Apple ScreenTime bestaat pas sinds begin 2018, voor die tijd waren onderzoekers afhankelijk van apps zoals Moment, een app die bijhoudt hoe vaak je je telefoon gebruikt. Deze app deelt regelmatig statistieken over smartphonegebruik wereldwijd. Het probleem is alleen dat Moment wordt geïnstalleerd door een specifieke groep gebruikers, die niet representatief is voor de gemiddelde smartphonegebruiker. Je installeert Moment pas als je je telefoon minder wil gebruiken. Dankzij Apple ScreenTime kunnen onderzoekers een beter beeld krijgen van smartphonegebruik, jammer genoeg heeft Apple tot nu toe geen statistieken van gebruikers gedeeld.

De conclusie van de onderzoekers is dat onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan naar ‘smartphoneverslaafden’ niet betrouwbaar zijn. Iemand die zichzelf ziet als smartphoneverslaafd, hoeft dat niet altijd te zijn. Sommige onderzoeken wezen erop dat mensen die hun smartphone veel gebruiken sneller depressief zijn of last hebben van angstklachten. Nu ontdekt is dat mensen hun telefoongebruik niet goed kunnen inschatten, denken de wetenschappers dat mensen die sowieso al depressief waren, zich misschien meer zorgen maken over hun smartphonegebruik en zichzelf sneller indelen in de groep ‘frequente smartphonegebruiker’. Dit betekent dus niet dat smartphoneverslaving geen echt probleem is. Er is alleen meer onderzoek nodig.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *