Negatieve spiraal

Ik heb goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is: ik ben weer begonnen met schrijven! Het slechte nieuws: ik ben nog niet bepaald afgekickt van mijn mobiele telefoon. Dat voelt als een mislukking.

Aan de andere kant: hoe meer ik erover lees, hoe meer ik er achter kom dat het bijna onmogelijk is om je smartphone te weerstaan. Er zijn zoveel sneaky mechanismes die je verslaafd houden, en als je dan ook nog ADD hebt zoals ik, is het bijna een wonder dat je überhaupt nog functioneert.

Ik las vandaag een artikel dat is geschreven door een soort werkgroep van Google, die onderzoekt hoe telefoonverslaving werkt. Zou het kunnen dat het niet de bedoeling was om telefoons zó extreem verslavend te maken? Op zich een prettig idee, maar ik weet niet wat erger is: bedrijven die ons expres verslaafd maken, of bedrijven die een product maken waarvan ze zelf de gevolgen niet overzien.

De onderzoekers maken in het artikel onderscheid tussen twee ‘negatieve gedragsspiralen’. Aan de ene kant heb je je eigen gewoontes en verslaving, van binnenuit dus, en aan de andere kant is er van buitenaf de sociale druk om je telefoon te gebruiken. Dit herken ik heel erg: soms lukt het me goed om mijn eigen verslaving te beheersen, maar omdat ik het idee heb dat ik voor anderen beschikbaar moet zijn via WhatsApp, check ik toch regelmatig mijn telefoon en kom ik weer in de negatieve spiraal terecht.

De onderzoekers beschrijven verschillende patronen bij mensen die hun telefoon excessief gebruiken: sommige mensen krijgen ‘fantoom-meldingen’. Je denkt dus dat je een berichtje krijgt, of dat je telefoon trilt, terwijl er in werkelijkheid niks gebeurd is. Ik heb dit vooral in winkels of in het openbaar vervoer! Ook hebben veel mensen moeite met de ‘infinite scroll’ optie die veel social media en websites bieden: je kan eindeloos blijven scrollen, er is geen ‘cue’ meer om te stoppen, en het is heel moeilijk om je los te maken van je scherm. Deelnemers aan het onderzoek melden ook dat ze soms een app steeds verversen, omdat ze hopen dat er nieuwe content is. Als laatste voorbeeld schrijven ze: sommige mensen gaan zelfs zo ver dat ze zelf nieuwe content schrijven om maar reacties uit te lokken. Tja.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *