Marshmallows

Ik las vandaag de nieuwe blogpost van Kitty Kilian van De Blogacademie, over schrijven en inspiratie. Over dat inspiratie niet is is dat op je neerdaalt als een soort zegening uit de hemel.

Voor iedereen is het anders, veel schrijvers hebben koffie nodig, of natuur om zich heen. Dat heb ik beiden niet echt nodig geloof ik, hoewel ik die natuur nog nooit geprobeerd heb, misschien een keer doen. Ik denk dat ik me vooral heel erg zou vervelen, maar wie weet. Douchen werkt altijd, bijna iedereen heeft wel eens een goed idee gehad onder de douche. En lezen, heel veel lezen, schrijft Kitty Kilian. Dat herken ik zeker, en dan niet de Linda of de krant, maar boeken.

Vandaag las ik in The Marshmallow Test van Walter Mischel, over zelfbeheersing. Walter Mischel is professor in de psychologie aan de Colombia University, en deed beroemde onderzoeken met kinderen en marshmallows. In dit experiment kregen kinderen een marshmallow voorgezet, met de boodschap dat ze er twee zouden krijgen als het lukt om de marshmallow niet meteen op te eten. Op YouTube zijn veel filmpjes te vinden van mensen die dit experiment hebben nagedaan, en het is geweldig om te zien hoe de kinderen reageren. De onderzoeker gaat weg, en de kinderen zijn alleen in de kamer met de marshmallow. Ze kijken ernaar, ruiken en likken eraan, gaan liedjes zingen om zichzelf af te leiden, nemen toch maar een hééĺ klein hapje, pakken de marshmallow op, leggen hem weer terug, en veel kinderen eten hem uiteindelijk toch maar op.

Door te observeren hoe de kinderen zich gedragen in de test hebben de onderzoekers veel geleerd over zelfbeheersing. In zijn boek schrijf Mischel over het fenomeen ‘future discounting’. Dit betekent dat een voordeel in de toekomst in je hoofd minder zwaar weegt dan een voordeel waar je nu direct iets aan hebt. Dit vond ik heel herkenbaar, ik was vanmorgen in de boekhandel, en ik wilde twee boeken kopen. Omdat ik in totaal bijna 40 euro kwijt zou zijn, checkte ik toch even of één van de boeken niet op Marktplaats te krijgen was (het was een boek over besparen, vandaar*). Dat was zo, en veel goedkoper natuurlijk. Ik legde het boek terug, en checkte ook het andere boek nog even. Ook te koop op Marktplaats voor de helft. Toch heb ik dat boek nieuw gekocht, terwijl ik het misschien pas over een paar dagen ga lezen, dan zou het ook al binnen zijn als ik het op Marktplaats had gekocht. Maar toch. Ik wilde het gewoon nu hebben. En ik ging dat andere boek al op Marktplaats kopen dus ik had wel genoeg bespaard. Je moet je lokale boekhandel steunen toch?

Mischel schrijft in zijn boek ook over manieren om je zelfbeheersing te verbeteren. Het gaat natuurlijk niet alleen over smartphones, maar ook over snoepen, roken enz. Volgens Mischel is het niet de beste strategie om helemaal geen snoep in huis te halen (of je smartphone weg te doen), hij schrijft: ‘We are wonderfully creative at making tepid commitments and then finding endless ways to get around them.’ Een beetje wat ik met mijn laptop heb: ik zet m’n smartphone uit en zit vervolgens de hele avond op m’n laptop.

Een slimmere strategie is volgens Mischel om een plan te hebben. Wat doe je wanneer je in de verleiding komt om te snoepen/je smartphone te gebruiken? Als je hier van te voren over hebt nagedacht is het makkelijker om het ook echt te doen. Je zou bijvoorbeeld een ‘straf’ kunnen afspreken met een goede vriend, voor elke keer dat je je niet aan je eigen voornemens houdt. Tegelijk is het belangrijk om de gevolgen van je acties goed voor ogen te houden, het kan helpen om je voor te stellen dat je al in de toekomst bent. Een voorbeeld voor rokers: denk aan de longarts die je de uitslag geeft van een scan, of als je een snoeper bent: stel je voor dat je door een stoel zakt omdat je te zwaar bent geworden (of iets minder extreem: dat je favoriete kledingstuk niet meer past). Door hier een duidelijk beeld van in je hoofd te maken (hoe uitgebreider hoe beter!), kan je jezelf motiveren om je aan je eigen voornemens te houden.

*Het boek heet Duur huis, nooit thuis van Renée Lamboo, aanrader (ik heb het al half gelezen als ebook)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *