Libra

Eén van de beste manieren om je smartphone minder te gebruiken is door hem niet mee te nemen in je slaapkamer. Super simpel en effectief. Een tijdje geleden heb ik zelfs een wekker gekocht, omdat ik mijn smartphone ook als wekker gebruik, maar nu komt de pro-tip: dat is niet nodig.

Het werkt veel beter om je smartphone buiten je slaapkamer te leggen, bijvoorbeeld in de gang, en dan gewoon je wekker zetten. Dubbele winst: je moet je bed uit om je wekker uit te zetten (snoozen is geen optie), en je slaapt beter omdat je ‘s nachts niet de hele tijd op je smartphone zit.

Dit ging gister bij mij een beetje mis, waardoor mijn kinderen vanmorgen 10 minuten te laat op school waren. Vlak voordat ik wilde gaan slapen las ik een artikel over de cryptomunt van Facebook, en ik was zo nieuwsgierig dat ik toch mijn smartphone maar heb meegenomen naar bed. Dit is het nieuws: Facebook gaat een eigen cryptomunt op de markt brengen, de Libra. Dit is een soort bitcoin, samen met grote partijen zoals Uber, Spotify en MasterCard. Met deze munt kan je super makkelijk betalen, binnen Facebook, maar ook in webshops en misschien uiteindelijk ook in winkels. Ik vind dit eerlijk gezegd een beetje eng, Facebook heeft al zoveel macht en weet zoveel van ons. Een voorbeeld: bijna elke website heeft wel een Facebook-icoontje met een link naar de Facebookpagina. Vaak zit in dit icoontje de Facebook-pixel gebouwd, waarmee Facebook bezoekers kan herkennen en volgen. Facebook weet dus niet alleen wie je bent, wie je vrienden zijn en waar je van houdt, ze kunnen ook je browsegedrag vrij nauwkeurig volgen. Via de Facebook-app op je telefoon weten ze waar je bent, en dan heb ik het nog niet eens over WhatsApp, dat eigendom is van Facebook.

Het enge hieraan vind ik dat Facebook totaal niet transparant is, en niet democratisch. Niet echt een prettig idee om steeds afhankelijker te worden van Mark Zuckerberg, ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *