Vijf dingen die ik leerde over thee

losse thee2De komende weken ga in een serie artikelen terug naar de basis: waar komt ons eten eigenlijk vandaan, en hoe kan je het het beste klaarmaken? Welke verschillen in kwaliteit zijn er, en hoe herken je een goed product? Vandaag het eerste deel in deze serie: Wilfried Herijgens van Four Leaves over thee. Want thee is de nieuwe koffie, schijnt. 

Bijna een jaar geleden opende Wilfried Herijgens de theewinkel Four Leaves aan de Spiegelgracht in Amsterdam. Herijgens is deze winkel begonnen nadat hij door bezuinigingen zijn baan als secretaris bij de Amsterdamse rechtbank verloor, vertelde hij onder het genot van een kopje chocoladethee, waarover later meer. Herijgens vertelt dat zijn ontslag een blessing in disguise was, anders had hij nu waarschijnlijk nog steeds een kantoorbaan gehad. Nu staat hij zes dagen per week in zijn eigen winkel, en is dagelijks met zijn passie bezig: de allerbeste thee.

thee vergelijkingIk sprak Herijgens omdat ik graag meer wilde weten over thee, en in het bijzonder over hoe je goede thee kan herkennen. Herijgens vertelde dat echte thee bestaat uit theeblaadjes, ogenschijnlijk een open deur, maar op de foto’s zie je het verschil. In de meeste theezakjes zitten geen theeblaadjes, maar theegruis. Ik had hier wel eens van gehoord, maar pas toen ik de twee soorten thee naast elkaar legde op de foto merkte ik hoe groot het verschil eigenlijk is (klik op de foto voor meer detail).  Gruis is eigenlijk een afvalproduct, het is wat er overblijft bij de productie van theeblaadjes. Je kan wel bedenken dat je van gruis nooit zo’n lekker kopje thee kan zetten als van theeblaadjes, de smaak is veel minder vol. Een ander groot nadeel is dat in theezakjes vaak gruis van allerlei soorten thee en van allerlei plantages wordt gemengd, waardoor een stabiele maar saaie smaak ontstaat. Herijgens vertelt dat echte thee net als wijn elk jaar anders smaakt, en dat er grote verschillen per oogst kunnen zijn.

Als je goede thee gevonden hebt is het zaak om de thee op de juiste manier te zetten, zodat de smaak goed tot zijn recht komt. Wat ik niet wist is dat je zwarte thee het beste kan zetten met water dat al een beetje afgekoeld is (zo tussen 90 en 95 graden), je kan hiervoor gerust een paar minuten wachten. Groene thee moet nog langer afkoelen, het liefst zo’n twaalf tot vijftien minuten, anders wordt de thee bitter. Wat ik ook niet wist, is dat je goede thee gerust twee of drie keer kan gebruiken. Ik had wel eens gehoord van mensen die dit doen, en het leek me niet zo’n goed idee, maar het blijkt helemaal geen probleem te zijn, de thee moet hooguit wat langer trekken.

Bij Four Leaves wordt thee geserveerd van Maison de Thé Theodor, één van de meer exclusieve theehuizen. Ik proefde de chocoladethee, en hoewel thee natuurlijk nooit écht naar chocola smaakt (want minder zoet, romig en een heel ander mondgevoel), was ik verbaasd over de gelijkenis. De smaak van deze thee komt onder meer van amandel en vanille, een aanrader voor wie van chocola houdt maar daar eigenlijk wat minder van zou moeten eten. Ik proefde thuis de Earl Grey thee, en het is niet de bedoeling dat dit artikel een promotiepraatje wordt, maar damn wat was het lekker. Geen spoortje bitterheid en een sterk citrus-aroma.
Wat ik van Wilfried Herijens geleerd heb over thee:

* Koop het liefst losse thee, zodat je kan zien of de blaadjes er mooi groot uitzien, en niet gebroken of zelfs verpulverd zijn.

* En voor de echte theepuristen onder ons: zet je thee met kalkarm mineraalwater. Kraanwater bevat veel kalk, wat de smaak van de thee beïnvloedt. Het water in Nederland is over het algemeen van uitstekende kwaliteit, maar het kalkgehalte in het water (de zgn. hardheid) verschilt per gemeente. Op deze kaart zie je hoe hard het water in jouw gemeente is.

* Let goed op de temperatuur die geadviseerd wordt als je thee koopt. Elke thee kent z’n eigen ideale temperatuur en trektijd. Hou extra rekening met groene thee, omdat deze bij een te hoge temperatuur een bittere bijsmaak krijgt.

* Je kan thee zeker twee jaar bewaren, het liefst in een blik. Niet in glas, want licht heeft invloed op de kwaliteit van de thee.

* Je kan goede thee twee of drie keer gebruiken.

3 reacties op “Vijf dingen die ik leerde over thee

  1. Pingback: Review: Vanilla Warmth-thee | Evelien Eet

  2. Ik heb er last van dat als ik thee zet met zo’n tang dat er dan veel theegruis in mijn kop thee komt. Is dit te voorkomen, of ligt dit gewoon aan de lage kwaliteit thee die ik blijkbaar bij simon levelt heb gekocht (veel gruis dus in het pakje)?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *