Sjezus zeg, Zilla

Photoshop_5cVandaag weer geen eten, maar een interview met een stoere vrouw. Het eerste deel in een serie, ik hoop dat jullie het net zo leuk vinden als ik! Ik sprak voor deze aflevering met grafisch ontwerper Zilla van den Born, die deed alsof ze vijf weken door Azië ging reizen, maar ondertussen gewoon thuis bleef. Om te laten zien hoe makkelijk je door foto’s en social media een illusie kan creeëren waar bijna niemand aan twijfelt.

Zilla’s reis naar Azië was haar afstudeerproject aan de kunstacademie. In plaats van op reis te gaan naar Thailand, Laos en Cambodja, bleef ze vijf weken thuis. Ze fotoshopte haar vakantiekiekjes bij elkaar, creeërde haar nieuwe vrienden op Facebook en bouwde haar woonkamer om tot Thaise hotelkamer om te skypen. Natuurlijk moest ze zich ook verdiepen in haar bestemming, ze las alles over de toeristische attracties en geschiedenis.

Ik stuurde ansichtkaarten die gewoon in Nederland waren afgestempeld, en het viel niemand op.

‘Toen mijn opa en oma het over de telefoon wilden hebben over een plaats in Cambodja, was ik heel blij dat ik daar net die dag over gelezen had’, vertelt Zilla. ‘Het moeilijkste aan dit project vond ik het liegen tegen mijn vrienden en familie, ik heb lang getwijfeld of ik er wel aan moest beginnen. Ik wilde graag laten zien dat je niet altijd moet geloven wat je op foto’s en op Facebook ziet, en dat is zeker gelukt. Maar het was moeilijker dan ik dacht, niet de praktische kant, het is verbazend hoe makkelijk mensen alles geloven wat je ze vertelt. Ik stuurde mijn ouders ansichtkaarten die gewoon in Nederland waren afgestempeld, en het viel niemand op.’

snorkel_8_bewerktOm haar reis geloofwaardig te maken zette Zilla allerlei situaties in scène, zo ging ze snorkelen in een zwembad in de buurt, en maakte ze foto’s in de aquariums in Artis. Ze kocht Aziatische souvenirs op de markt, kookte een Thaise maaltijd voor op de foto, en fotografeerde exotische vlinders in de vlindertuin. Door middel van een ingewikkeld schema hield ze elke dag bij wat ze gedaan had, en ook haar vriend, die in het complot zat, gaf ze elke dag een update over haar ‘belevenissen’ in Azië. Op Zilla’s website kan je de filmpjes zien die ze gemaakt heeft van haar project, mijn favoriete filmpje is die waarin je de reacties van haar vrienden en familie ziet, als ze laat zien dat ze niet echt naar Thailand is geweest. Vooral de boze oma is heel grappig.

 Ik moet het echt vier keer herhalen en uitleggen voordat het doordringt dat ik níet naar Azië ben geweest.

Zilla vertelt dat het wel even duurde voordat haar vrienden en familie haar weer vertrouwden: ‘Vooral mijn moeder vond het heel erg dat ik tegen haar gelogen had. Ik merkte dat hoe verder mensen van me af staan, hoe meer ze er om kunnen lachen. Wat ik heel opvallend vond is hoe lang het duurt voordat mensen begrijpen dat ik echt niet naar Thailand ben geweest. Als ik vertel dat mijn reis nep was, en dat ik gewoon in Amsterdam ben gebleven, is het net alsof ze me niet horen. Ik moet het echt vier keer herhalen en uitleggen voordat het doordringt dat ik níet naar Azië ben geweest. Het is eigenlijk wel grappig dat ik nog steeds af en toe aan mensen kan vertellen dat mijn reis in scène gezet was, de reacties blijven leuk om te zien.’

Eén reactie op “Sjezus zeg, Zilla

  1. Pingback: Eten met je handen, ook in restaurants | Evelien Eet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *