Review: was de bakker verkouden? Een brownie om te huilen.

brownie van schaikIn mijn zoektocht naar de beste brownie van Amsterdam heb ik tot nu toe best redelijke brownies geproefd. Nog een brownie waar ik echt enthousiast van word, maar ook geen echt slechte brownies. Afgelopen week haalde ik een brownie bij een bakkerij in de buurt, bakkerij Van Schaik, of eigenlijk ‘Luxe Bakkerij M.A. van Schaik’ (Merwedeplein 61). Voor het eerst in mijn browniezoektocht had ik spijt van mijn aankoop. 

De brownies van Van Schaik worden verkocht in een plastic bakje, met ongeveer tien tot vijftien kleine stukjes brownie. Dit zagen we al eerder bij Remko’s brood en taartjes. Zou het toeval zijn dat ik over deze brownie ook helemaal niet enthousiast ben? De brownies van Remko’s waren oke, een beetje te cakeachtig, maar wel lekker. De Van Schaik-brownies daarentegen vond ik ronduit vies. Het zijn net als de Remko’s-brownies eigenlijk meer een soort cakejes, heel zacht maar niet plakkerig van binnen, en in plaats van een knapperige korst hebben deze brownies een papperige korst.

browniesDit zou nog niet zo erg zijn, als de brownie niet een vreemde geur en bijsmaak heeft. Ik proef deze bijsmaak wel vaker, meestal bij muffins die je bijvoorbeeld in een ziekenhuis of in matige lunchrooms krijgt. Ik vind het heel moeilijk om te omschrijven wat de smaak precies is, een beetje weeïg komt het dichtst in de buurt. Het is vooral de geur die me tegenstaat, ik ben heel benieuwd waar dit vandaan komt. Ik vermoed dat het een soort conserveermiddel is?

Al met al een grote teleurstelling dus, zeker omdat de Luxe Bakkerij ook nog eens drie euro per doosje vraagt. En het ergste is: als je een beetje trek hebt eet je het bakje toch altijd sneller leeg dan je zou willen (zie foto). is? In ieder geval verdringt deze geur de chocoladesmaak behoorlijk. Verder zitten er stukjes chocola in de brownie, maar ook deze zijn niet lekker. De stukjes smaken wel naar chocola, maar als je goed proeft merk je dat het eigenlijk een soort suikerwerk is, met een korrelige structuur, in plaats van een romige zoals bij chocola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *