Review: Flapjacks + mijn helweek

flapjacks msDe afgelopen weken was ik heel blij dat ik nog in de literatuurstudie-fase van mijn dieet was. Ik heb nog niet bepaald op de calorieën gelet, en ik ben dus ook blij dat ik deze week ben begonnen met de volgende fase. Ik heb het boek Helweek gelezen, een zelfhulpboek door de Noorse oud-militair Erik Bertrand Larssen, waarin de regels voor een ‘helweek’ worden uitgelegd: onder andere elke ochtend om 5:00 opstaan, geen tv en één nacht opblijven om de hele nacht te werken.

Maandag begon mijn helweek. Naast vroeg opstaan moet je ook alle privézaken laten wachten tot na werktijd, elke dag sporten, en alleen maar gezond eten. Dat laatste gaat me tot nu toe makkelijker af dan ik had gedacht, ik heb sinds maandag nog maar één blokje chocola gehad en verder gezonde dingen. Als je spaghetti carbonara als gezond meetelt tenminste, maar laten we niet al te streng zijn. Ik durfde gisteren ook eindelijk op de weegschaal te gaan staan voor een beginmeting, en ik was zwaarder dan ik dacht dus er is lekker veel te verbeteren. Ik hoop natuurlijk dat ik aan het einde van de helweek al wat gewicht kwijt ben, ongeduldig als ik ben. Je kan mijn helweek trouwens ook volgen via Instagram.

Eén van de vrij ongezonde dingen waar ik mijn vetrol aan te danken heb zijn de flapjacks van Marks & Spencer, deze kan je kopen bij de M&S-winkel in Amsterdam maar ook bij benzinestations van BP. Flapjacks zijn havermoutkoeken, gemaakt met veel boter, suiker en condensed milk. Veel calorieën dus, maar lekker! Ik hou niet echt van koekjes en cakes uit de fabriek, vaak een slechte structuur en een suffe smaak, maar deze flapjacks zijn echt lekker. 

De ingrediëntenlijst is lekker kort: havermout, boter, golden syrup, sweetened condensed skimmed milk, demarara suiker (een soort basterdsuiker), zout, sojalecitine en stabilisator E903. Alleen van de laatste twee ingrediënten weet ik niet precies wat het is, dus ik zocht het even op. De andere ingrediënten zijn van goede kwaliteit, gewoon boter en suiker in plaats van palmvet en glucosestroop, en dat proef je.

Sojalecitine is een emulgator (een emulgator is een stof die ervoor zorgt dat dingen beter mengen, bijvoorbeeld olie en water) die wordt gemaakt van sojaolie. Food-info zegt over deze stof: ‘Lecithine is een normale stof in ons lichaam en wordt in de darm afgebroken en in het lichaam opgenomen zonder enige bijwerking.’ Het e-nummer E903 blijkt Canaubawas te zijn, deze was komt uit de bladeren van de Canaubapalm, is voor mensen onverteerbaar en heeft dus geen voedingswaarde. Deze was wordt meestal als glansmiddel gebruikt. Heel onschuldige e-nummers dus,

De flapjacks hebben precies de goede combinatie van zoet, vet en lekker kauwbaar door de havermout. Ze zitten in een handig emmertje en er is vaak een gemene aanbieding waardoor het heel moeilijk is om maar één te kopen: twee voor €4,00 en twee voor €5,50. Geen dieetvoeding dus, want het emmertje is behoorlijk groot.

Conclusie: Heel lekkere flapjacks van goede ingrediënten

Smaak: vier

Prijs/kwaliteit: drie

Eindoordeel: drie en half

 

5 reacties op “Review: Flapjacks + mijn helweek

  1. Hee wat een leuk boek! Die wil ik ook! Succes deze week.
    De flapjacks klinken me trouwens niet heel gezond in de oren: een enorme suikerbom van geraffineerde suikers. Moet er niet aan denken om die te eten 🙂

  2. Nee allesbehalve gezond, maar lekker!! Helweek is echt een aanrader, maar misschien denk ik daar morgen anders over want ik mag de komende nacht niet slapen 😮

    • En, hoe is het vandaag? 😉 Ik wil het zeker weten ook eens proberen! Laatst heb ik wel een nacht doorgewerkt, toen ik op het vliegveld op een vliegtuig moest wachten. Voelde wel goed (en zwaar, 24u later 😉 ). Succes nog! Hou je ons op de hoogte na de hele week?

  3. Nou het is helaas niet gelukt om wakker te blijven 🙁 Maar wel veel gedaan ‘s nachts, uiteindelijk >3 uur geslapen dus best hels 🙂 En ik voel me kiplekker vanochtend, probleem was denk ik dat ik curry met rijst ging eten om een uur of drie, daar zakte ik echt van in. Leuk dat je het ook gaat doen!

    Ik ga zeker nog een update schrijven over de helweek, stay tuned!

  4. Pingback: Tip: oventhermometer + verslag van mijn helweek - Evelien Eet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *