Review: Crystal Clear – of waarom mijn dochtertje frisdrank met aspartaam krijgt

crystal clearAspartaam was één van de eerste dingen die op mijn ideeënlijstje stond, toen ik in januari met deze website begon. Inmiddels is het bijna september, en nu pas durf ik over aspartaam te schrijven. Ik heb van alles gelezen over aspartaam, online en op papier, en ik moest zelf even aan de conclusie wennen. Ik denk namelijk dat aspartaam helemaal niet gevaarlijk is.

Serieuze wetenschappers zijn het erover eens dat er geen aanwijzingen zijn dat aspartaam schadelijk is. Er zijn in het verleden studies gedaan met ratten, waaruit bleek dat deze tumoren kregen van aspartaam. Dit is waarschijnlijk de bron van het wantrouwen tegen aspartaam, maar inmiddels is aangetoond dat deze studie niet zorgvuldig was opgezet, en dat aspartaam bij mensen en apen niet tot tumoren leidt. Ook andere bijwerkingen van aspartaam zijn niet gevonden in wetenschappelijke studies. Een paar bronnen: de Universiteit van Wageningen heeft een interessante en uitgebreide website over voeding, en in een artikel gaan zij in op de bezwaren tegen aspartaam. Ook professor Martijn Katan, bekend van onder meer het NRC en de Volkskrant, heeft over aspartaam geschreven. In een heldere column legt hij uit waarom aspartaam niet gevaarlijk is. Wat wel opvallend is, is dat uit onderzoek blijkt dat mensen die veel light-frisdrank drinken juist dikker zijn, en een hogere kans hebben op diabetes dan mensen die frisdrank met suiker drinken. Om af te vallen zijn drankjes met aspartaam blijkbaar niet aan te raden.

Een stof waarvan wél is bewezen dat deze schadelijk is, is suiker. Van suiker word je dik, het is slecht voor je tanden en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit geldt ook voor suikers in fruit en vruchtensap. Veel kinderen drinken dagelijks vruchtensap of diksap, en mijn dochtertje werkt ook per dag zeker een halve liter weg. Omdat ze absoluut niet van water houdt krijgt ze thuis krijgt altijd biologisch appeldiksap, best ongezond eigenlijk. Na mijn conclusie over aspartaam besloot ik dat ze voortaan maar frisdrank met aspartaam moet drinken. Ik moet eerlijk toegeven dat ik wel even moest wennen toen ik bij het schap met Crystal Clear stond. De anti-aspartaamlobby heeft haar werk blijkbaar goed gedaan. Maar ik baseer mijn keuzes liever op feiten dan op onderbuikgevoelens.

Ik probeerde Crystal Clear Appel/Peer, grappig aan dit product is dat het letterlijk glashelder is. Er wordt niet de indruk gewekt dat we met echt appel/perensap te maken hebben, wat ik wel goed vind. Er zit van appel en peer allebei 0,1% in, dit heeft waarschijnlijk te maken met de etiketten-regelgeving. De smaak is afkomstig van verschillende toegevoegde aroma’s. Vooral de perensmaak vind ik lang niet slecht, je proeft direct dat het naar peer smaakt. Ik kan niet zeggen dat ik het drankje lekker vind, daarvoor is de aspartaam-bijsmaak te overheersend. Het drankje zou een zure toon kunnen gebruiken, nu is het alleen maar zoet. Mijn dochtertje vindt dit geen enkel probleem, en het gekleurde pak vindt ze ook prachtig. Ik vrees dat ik dit drankje nog wel vaker ga kopen. Diksap was goedkoper: een pak Crystal Clear van 1,5 liter kost €1,13.

Conclusie: Niet lekker, maar ook niet overdreven vies.

Prijs/kwaliteit: twee

Smaak:                 anderhalf

Eindoordeel:     twee

5 reacties op “Review: Crystal Clear – of waarom mijn dochtertje frisdrank met aspartaam krijgt

 1. Ik raad je aan in bul in te slaan bij de Dirk. Scheelt echt 0,50 cent per pak. Ik drink dit al een tijdje ter afwisseling van water. Overigens kan je je dochter wel laten wennen aan water (makkelijk, gezond en altijd voorradig tegen minimale kosten) door langzaam deze aspartaam-rijke sapjes te verdunnen met water. Scheelt weer. Een lekkere mix is overigens met bruiswater.

  Verder kudos voor je onderbouwde artikel op aspartaam; een verassende conclusie!

 2. Pingback: Quick review: Crystal Clear Citroen Passie | Evelien Eet

 3. Pingback: Op een rijtje in een bakje kwijlen | Evelien Eet

 4. Wow, nieuw voor mij. Ik ken juist heel veel mensen die aspartaam light producten namen en verschijnselen van MS kregen en die verdwenen weer zodra ze ermee stopten. Ik doe het gewoon niet!

 5. Interessant om te lezen!

  Toen ik hoorde dat het ook in crystal clear zit ben ik op de website gaan kijken, en zie nu ook geen aspartaam tussen de ingredienten staan. Hierzo een voorbeeld van de appel/peer waar jij het over had. http://www.crystalclear.nl/product-info/appel-peer
  Misschien is het ondertussen eruit gehaald / vervangen door andere zoetstoffen? Hoe dan ook, voor alle zoetstoffen zijn er eigenlijk voor- & tegenstanders…

  Het wel sowiezo bekend dat aspartaam bij sommige mensen wel degelijk voor problemen kan zorgen (overgevoeligheidsreacties), en als ze het mijden dan gaan de problemen duidelijk voorbij. Maar zo zijn er altijd uitzonderingen, en wat voor de ene persoon geldt, geldt niet voor de ander. Ieder kan zo zijn eigen conclusies trekken waar hij/zij zich goed bij voelt, want ieder lichaam is anders.

  Nu moet ik zeggen dat ik bij mezelf mogelijk een verband lijk te zien tussen aspartaam en hevige diarree (net als bij mijn moeder, daar is het overduidelijk), dus ga ik eens uittesten wat er gebeurt met veel & geen aspartaam in mijn voeding. Enige manier om erachter te komen! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *