Dan maar dik

waldorf jamieNa ruim een jaar reviews van producten uit de supermarkt, ben ik er een beetje klaar mee. De nieuwe ‘Raad de smaak’-chips van Lays ligt al weken in mijn keukenkastje, vooral de roze zoete (?!) variant staat me nogal tegen. Een producent die een smaak namaakt met smaakstoffen, en dan moeten wij gaan raden welke smaak ze hebben nagemaakt. Pictionary met smaak eigenlijk, ik heb er geen zin meer in. Natuurlijk zal ik nog wel regelmatig reviews van producten uit te supermarkt schrijven, maar het is ook tijd voor wat nieuws. 

Ik heb hier lang over getwijfeld, maar ik wil graag mijn nieuwe missie met jullie delen: afvallen. Ik ben sinds de geboorte van mijn tweede kind nog steeds niet op mijn streefgewicht, en dat wil ik graag veranderen. Ik weet alleen nog steeds niet zeker of het nou fout is om te schrijven over diëten. Mijn blog heette eerst Dan maar dik, naar het gedicht van Annie M.G. Schmidt. Een fragment:

En zonder taartjes is het leven veel te grau
en as je honger heb, dan wor je zo humeurig.
U moet maar denken as u dikker wordt, mevrouw, 
je kan nog beter lekker mollig zijn dan treurig.

Geïnspireerd door Annie M.G. Schmidt at ik de afgelopen twee jaar precies waar ik zelf zin in had, maar ik wil toch een poging wagen om iets strakker in m’n vel te gaan zitten, gewoon omdat het er mooier uitziet. En omdat ik vaak zo gedachteloos eet, en gemakzuchtig. Ik wil graag met meer aandacht eten, en alleen nog maar écht lekkere dingen. Dus geen zakken Hamka’s meer, of in elk geval niet twee keer per week een hele zak.

Ter inspiratie las ik het hoofdstuk Low Fat uit How to eat van Nigella Lawson, waar Lawson healthfreaks vergelijkt met nazi’s (!). Zo ver zou ik niet willen gaan, maar hoewel Lawsons boek al in 2007 werd gepubliceerd is het volgens mij actueler dan ooit:

What I hate is all this new-age voodoo about eating, the notion that foods are either harmful or healing, that a good diet makes a good person and that that person is necessarily lean, limber, toned, and fit. (…) Such a view seems to me in danger of fusing nazism (with its ideological cult of physical perfection) and puritanism (with its horror of the flesh and belief in salvation through denial). 

Een blog vol citaten vandaag, zoals je ziet heb ik mijn mening over dieten nog lang niet klaar, maar dat hoeft ook niet toch? Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken, vind je slank zijn belangrijk? En tegen welke prijs?

PS De salade op de foto is Waldorfsalade uit Jamie’s America van Jamie Oliver, best lekker (en gezond!) maar ik hou eigenlijk niet zo van blauwe kaas.

10 reacties op “Dan maar dik

 1. Ken je het boek Eet Mij, van Asha ten Broeke? Interessant.
  Ik ben zelf een ontzettende snoepkous maar ik sport ook veel. Heb vorig jaar een half jaar slecht voor mezelf gezorgd en minder gesport, en nu wil ik die drie extra kilo’s weer kwijt. Ik at super gezond, groene smootheis enzovoorts. Maar afvallen ho maar. Vorige week gaan sporten bij een sportcentrum dat gespecialiseerd is in topsporters en (voor het gewonere volk) afvallen. Met krachttraining. Omdat ik drie keer in de week hardloop (halfuurtje) was ik al fit, maar ik miste nog steeds wat. En gevoelig voor RSI. Dus ik dacht: wie weet is dat een leuke afwisseling.
  Eerst een eetdagboek bijhouden. Heel eerlijk gedaan. Bleek meteen dat ik veel teveel vet at. (Handjes rauwe walnoten enzo.)
  Dan het echte probleem: in de loop van de dag krijg ik altijd ongelofelijke behoefte aan zoet. En de oplossing lijkt bizar: mijn lichaam blijkt gebouwd voor explosief sporten, met zware gewichten als de kettleball. Ik vond het ook heerlijk, meteen. En daarmee zet je je vetverbanding aan zodat je hersenen (die een groteenergiebehoefte hebben en ik doe de hele dag denkwerk) je niet naar de koekjestrommel laten lopen.
  Dus als ik zin krijg in zoet: even de vetverbanding inschakelen met wat explosief sporten. En op den duur gaat je lichaam dat snappen en gaat het over op vetverbanding, ipv altijd maar snelle suikers te willen.
  Dat is mij weer uitgelegd door een andere expert. Ik wist niet wat ik hoorde. ‘Jij hebt veel gecorrumpeerde spiervezels’ of zoiets – je blijkt bruine en witte spieren te hebben ofzo. Na ja. Als je meer wil weten moet je even mailen. Maar ik heb inderdaad geen behoefte meer aan zoet, als ik genoeg beweeg op de juiste momenten.

  Wie had dat gedacht.. dat een andere manier van bewegen je eetlust zo verandert.

  • Wow hier heb ik dus nog nooit van gehoord, bruine en witte spieren! Maar ik heb ook enorm behoefte aan zoet, vooral ‘s morgens (9/10x ontbijt ik met chocola) maar ook nadat ik bijv geluncht heb. Ga me erin verdiepen, dank ook voor de leestip!

   • Over die bruine en witte spiervezels ( rode en witte eigenlijk ): je hebt bijvoorbeeld marathonlopers die hebben meer rode spiervezels en houden iets langer vol maar met minder kracht maar je hebt ook sprinters en die hebben meer witte spiervezels om iets met meer kracht te doen maar ze zijn dan weer slechter in een hele marathon volhouden. Een ander voorbeeld bij mensen met veel witte spiervezels is bijvoorbeeld een bodybuilder.

 2. Wauw, goed plan sis! Ik wil wel met je meedoen. Alleen dan niet afvallen, maar sporten. Dat heb ik al 9 jaar niet meer gedaan, dus het wordt wel weer es tijd. Zullen we er een gezamenlijke strijd van maken?
  Nog even mijn mening: ik vind slank zijn niet belangrijk, maar gezond zijn wel. Ik vind curves mooier dan bones. Ik vind het niet per se fout om te schrijven over diëten, maar zou liever willen lezen over gezond eten.
  Ik heb zelf het geluk dat ik van nature heel slank ben, ik zou juist graag wat kilo’s erbij willen. Ik ben dus absoluut niet bezig met afvallen of diëten.

 3. Will je moet even de Nike+ app downloaden, kan je meedoen met hardloop-challenges! Ik heb een artikel over seizoensgroenten en fruit klaarstaan, vind je vast interessant. Goede quote van bones en curves 😀

  • Ik ben alleen best wel tegen hardlopen, omdat ik denk dat het slecht is voor je knieën. Ik heb wel een ander sportprogramma, daar wil ik mee gaan werken.
   Ah, seizoensgroenten! Leuk! Dat is precies wat ik bedoel, daar wil ik over lezen 😀

 4. ik ben wel benieuwd hoe het met je voornemen staat! ik hou niet van dieten en heb er ook de discipline niet voor… maar heb wel ontdekt dat sporten echt leuk kan zijn (en dat had ik nooit gedacht, ik had er altijd een hekel aan).

  • Leuk dat je het vraagt, het gaat goed! Ik heb de afgelopen weken (sinds de helweek) zo’n vier of vijf dagen per week gesport en ik vind het heerlijk 🙂 Ik zal er snel een update over schrijven! Ik zou nog wel wat gezonder willen eten maar het sporten gaat super goed en daar ben ik blij mee 😀

 5. leuk! ik ben benieuwd!
  wat mij betreft; als je goed sport mag je (zo af en toe? maar bij mij wel vaker dan af en toe) ook goed snoepen…. 🙂 en als je eenmaal in de sportflow zit… dan gaat t goed! (de afgelopen 3 weken was ik er zelf uit, maar ik begin er nu weer in te komen…)

 6. Pingback: 3 kilo eraf! - Evelien Eet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *