Gastblog: Rita Recenseert

Vandaag een extra post, eentje waar ik zelf heel blij mee ben. En dat mag ik zeggen, want het is een gastblog, door Rita van runningrita.nl. Op alle sites die adviseren over succes met je blog wordt als tip gegeven om een gastblog te schrijven, en omdat ik graag zo veel mogelijk lezers wil, leek het me goed om dit ook eens te doen. Dat iemand anders dan ook een gastblog voor mijn site zou schrijven, dat zag ik eerlijk gezegd als een lastige bijkomstigheid. Ik had me niet meer kunnen vergissen! Hieronder een kritische en uitgebreide recensie plus recept van Rita over EvelienEet.nl. Aan het einde geef ik mijn reactie, een echte weekend-leesbijlage dus vandaag. Enjoy!

Rita Recenseert

Rita ava april 2013 zwVia virtuele vriend @247Robby werd ik gekoppeld aan @danmaardik, een twitteraccount waarachter Evelien met haar blogsite evelieneet.nl bleek te zitten. De naam van het blog was al genoeg om ‘ja’ te zeggen op haar verzoek een keer een gastblog te mogen schrijven voor mijn site runningrita.nl. Ik heb namelijk een zwak voor alliteraties. Mijn twitternaam is niet toevallig @runningrita, hoewel het ook @ritarent had kunnen zijn, maar daarvan is het metrum minder mooi en dat is iets waarvoor ik ook een zekere gevoeligheid heb.

Ik wilde voor dit blog ook een allitererende titel met iets dat ik eet of drink, maar het enige dat ik kon bedenken was Rita rookt. Dat zou niet alleen een leugen zijn, het zou ook Rita’s reputatie schaden. Er is weinig dat ik viezer vind dan roken. Het stinkt, is knetter ongezond en is verslavend op de koop toe. Na enig nadenken werd het Rita recenseert. Wat mij met alle food-, drank- en restaurantevaluaties van tegenwoordig het best mogelijke alternatief leek voor mijn blog voor Evelien eet.

Rita’s recensie

Voordat ik ‘ja’ zei, bekeek ik de site van Evelien eerst beter. Evelien beoordeelt eet- en drinkbare producten, met een speciale queeste om de ‘beste brownie van Amsterdam’ op te sporen. Daarnaast schrijft ze af en toe over slapen en over supermarkten. Haar blog is hoe dan ook een ‘foodblog’.

Recensies van risotto tot roggebrood

Iedere productrecensie is sinds enige tijd door haar voorzien van een hartjessysteem zoals ook gebeurt met sterren op andere sites. Ze beoordeelt de producten op prijs/kwaliteit, smaak en geeft een eindoordeel. Haar recensies gaan over waar ze het product kocht, smaak en uiterlijk en soms wijdt ze uit naar haar eigen belevingen rond een bepaald product. Opvallend is dat deze blogs de meeste reacties opleveren. Mijn eerste aanbeveling is dan ook: geef je recensies vaker een persoonlijk tintje mee. Je lezers waarderen dat.

Waarderingssysteem

Over het waarderingssysteem heb ik een wat kritischer oordeel, dat verandert Evelien nogal eens. De laatste blogs hebben een simpel systeem met maximaal 5 hartjes, maar ik vond ook blogs met 10 hartjes en blogs met rapportcijfers en blogs zonder samenvattend oordeel. Ik vind het 5-hartjessysteem het beste. Je ziet in een oogopslag wat het oordeel behelst en omdat er ook wordt gewerkt met halve hartjes heeft Evelien toch 10 oordeelvarianten tot haar beschikking; slim! Evelien reviewt tamelijk kritisch en dat vind ik een sterk punt.

Uiterlijk en leesbaarheid

Het uiterlijk van evelieneet is mooi. De vormgeving is rustig en aan overzichtelijkheid laat de site niets te wensen over. Ik ken Evelien niet persoonlijk, mijn inschatting is dat ze een stuk jonger is dan ik (54) en dat merk ik aan de kleurkeuze en grootte van haar lettertype. Deze is tamelijk lichtgrijs en klein. Als leesbrilbehoeftig type zijn die kleur en grootte qua leesbaarheid niet ideaal. Het lezen is daardoor moeilijker dan Evelien zich waarschijnlijk realiseert. Op mobiel is het helemaal lastig leesbaar (voor mij dan hè). Als ze aan kleur en grootte niets wil veranderen, kan ze de leesbaarheid voor de oudere medemens eenvoudig verbeteren door met tussenkopjes te werken, hetgeen op internet áltijd een goed idee is. De site heeft geen reponsive design, wat vanwege alle internetbezoek via smartphones toch een kritisch puntje oplevert. Evelien kan onderzoeken of ze haar vormgeving kan behouden en bijvoorbeeld WordPress thema Weaver II gaan gebruiken waarbij de site zich automatisch aanpast aan het apparaat (device) dat de lezer gebruikt.

Sponsoring?

Al lezende zat ik met de vraag ‘wordt Evelien hiervoor betaald of is het liefdewerk oud papier?’ De producten die worden gerecenseerd lijken lukraak gekozen, hoewel het wel opvallend vaak producten zijn in de categorie ‘lekker’. Vermoedelijk is het echt alleen maar hobby, maar zeker ben ik niet van mijn zaak.

Conclusie recensie: een mooi blog voor de foodfanatici onder ons. Als je weinig met eten en drinken hebt, zul je ook weinig met de site hebben.

Inhoud: drie en half

Uiterlijk: vierenhalf

Leesbaarheid: twee

Eindoordeel: drie en half

 

Rita’s rantsoen

runningrokje 2012Evelien schrijft dat ze hardloopt, hetgeen ons bindt. Ze doet dat om haar gewicht op peil te houden. Al dat eten leidt onherroepelijk tot gewichtstoename. Ik kan Evelien en al haar jongere lezers verklappen dat die strijd met het toenemen der leeftijd alleen maar heftiger wordt. Eind december 2012 telde mijn weegschaal 74,5 kilo’s als ik erop ging staan. Nu heb ik me ooit voorgenomen dat 70 kilo mijn absolute bovengrens is. Ik was dus nogal ver van mijn absolute grens afgeraakt. 4,5 kilo is niet meer een paar pondjes, maar gewoon te veel.

Devies

Per begin 2013 heb ik mezelf op rantsoen gezet. Een ander zou dat waarschijnlijk een dieet noemen. Ik ben niet van de diëten. Die leiden tot worstelingen en uiteindelijk tot teleurstelling. Mijn rantsoen was even simpel als doeltreffend: niet tot heel weinig snoepen en zeer regelmatig sporten. De eerste maand heb ik totaal niet gesnoept, die maand vlogen er zomaar drie kilo af. Daarna hield ik het snoepregime niet vol. Het lukte gelukkig wel om het zeer beperkt te houden. Ondertussen sportte ik altijd 3 keer per week en soms 4 of 5 keer. Wat hielp was dat ik met zes vrouwen aan het trainen was voor de halve marathon van Berlijn in april: #SixintheCity. Ten tijde van de halve marathon zat ik onder de 70 kilo en inmiddels zweeft mijn gewicht tussen 67,5 en 68,5 kilo. Ik wil terug naar 67 kilo, dat geeft weer enige marge naar mijn bovengrens. Motto: een dieet is niet nodig. Bewegen en weinig snoepen leveren hetzelfde resultaat op.

Rita’s recept

Speciaal voor dit gastblog geef ik hier mijn alltime favoriete eigen recept prijs voor een heerlijk voorgerecht. Tenminste, als je van avocado houdt (ik ben er dol op).

Benodigdheden (voor 2 of 4 personen):

• 2 rijpe avocado’s

• 2 hardgekookte eieren

• geraspte kaas

• 1 kleine ui

• mayonaise

• kruiden: peper en groene kruiden

Bereidingswijze

Deel de avocado’s in de lengte in twee helften en ontpit ze. In het holletje van de pit komt de vulling. Voor de vulling snipper je het uitje, daar doe je het ei in kleine stukje gesneden doorheen. Voeg hieraan geraspte kaas naar smaak toe. Om het geheel smeuïg te maken voeg je mayonaise toe, ook naar eigen smaak. Maak de vulling af met peper en de groene kruiden. Verdeel de vulling over de 4 halve avocado’s. Eet smakelijk!

Rita recapituleert

Mijn blog voor Evelien eet is te lang geworden (1128 woorden). Maar als je dit leest, ben je toch tot het einde geraakt. Ik heb nog 1 tip voor Evelien: verander ook je Twitteraccount naar @evelieneet, dat is wel zo duidelijk. En verder: veel succes met je blog en mijn hartelijke dank voor je leuke initiatief!

Rita Verduin – @runningrita – http://runningrita.nl

Evelien Evalueert

Een paar dingen waarop ik graag wil reageren: ten eerste word ik natuurlijk niet gesponsord! Ik koop alle producten zelf in de supermarkt, en het is absoluut niet de bedoeling om me te laten sponsoren door de voedselindustrie. De tip om vaker updates met een persoonlijk tintje te posten vind ik interessant, maar ook gevaarlijk, ik heb twee kinderen en er is niks saaiers dan verhalen over kinderen… Ik ga er zeker over nadenken! Wordt vervolgd. Over de leesbaarheid begon mijn vader gister ook al, dus speciaal voor alle oudjes zal ik dit bovenaan mijn to do-lijstje zetten 😉 Bedankt Rita! En kijk allemaal eens op Rita’s blog, als je houdt van scherp, eerlijk en grappig. Oh en natuurlijk als je benieuwd bent naar mijn gastblog: 3 tips over hardlopen, seks en bloggen.

4 reacties op “Gastblog: Rita Recenseert

  1. Sja, dan kun je als proffesionele maaltijbereider, en hobbymatige muziek- en radiofreak weinig toevoegen, stiekem gluren op het Blog van Evelien, en de (bijna wekelijkse) perikelen van Rita volgen. die een prachtig Blog heeft geschreven over “de oude mevrouw” , gedreven door passie en liefde.

    Beide (Dat van Rita al enige tijd) en die van Evelien “bij het ter perse gaan van dit bericht…..” onder gebracht in de “Ook Leuk” rubriek op http://www.stoozy.nl. Waarom ? Gewoon, laten zien dat enige mate van spontaniteit “ons” niet vreemd is. En voor het feit dat je OOK belangeloos mensen kunt vermaken en/of entertainen. Verder is het voor de SEO natuurlijk OOK niet mis elkaars Blog’s of Site’s hier of daar te publiceren. Misschien een leuk idee om gepaste muziek bij de Blog’s te zoeken en plaatsen. Van alle walletjes eten…sja.

    Kortom : Ga zo door “meiden” , rennen,eten,skaten. Ooit,eens…ga ik ook o’n Blog beginnen, om alle dingen die ik niet kan zeggen, een sop te schrijven. Sayanora… 😉

  2. Pingback: GASTBLOG: 3 tips over seks, bloggen en hardlopen - runningrita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *