De beste brownie?

brownie onderkantEén van de missies waar ik me in 2013 aan wil wijden, is het vinden van de lekkerste brownie van Amsterdam. Of van Nederland, van de wereld, maar misschien is het verstandig om klein te beginnen. Ik ben gek op brownies, maar niet elke brownie is het feestje waar ik op gehoopt had. Sommige brownies zijn klef, of juist droog, ze smaken naar instant cacao of naar iets ondefinieerbaars. Een lekkere brownie heeft een knapperige korst, en is van binnen zacht, vaak nog een beetje plakkerig, met een rijke chocoladesmaak. 

Deze week proefde ik een brownie van supermarkt Marqt, die pretendeert ‘echt eten’ te verkopen. Het brood en de koekjes van Marqt worden in de winkel gebakken door de bakkers van BBrood. Ik verwachtte een lekkere brownie, en hoopte natuurlijk op iets meer dan dat. De brownie die ik proefde was de “Brownie puur’, voor € 1,89.

brownie bovenkantOp het eerste gezicht ziet de brownie er niet zo veelbelovend uit. Op de bovenkant zit een laagje chocolade icing, geen knapperige korst dus, en het lijkt alsof er een decoratie op de brownie heeft gezeten (misschien zo’n espressoboontje?), maar daarvan is alleen een deukje in het glazuur overgebleven. Verder lijken er stukjes noot in de brownie te zitten.

Proeven dan maar, er zitten inderdaad stukjes noot in de brownie, onder andere pistache, en ook kleine stukjes gedroogd fruit (cranberry?). De nootjes voegen niet veel toe, omdat ze heel fijn gemalen zijn en door het bakken hun knapperigheid hebben verloren. De brownie zelf is lekker, maar niet bijzonder. De onderkant is vrij knapperig, de glazuurlaag is vrij gewoontjes en waar je een pure chocoladesmaak verwacht, het gaat immers om de ‘brownie puur”, valt dit ook een beetje tegen.

Conclusie: een gewone brownie, niet vies maar ook niet bijzonder. Gelukkig is de brownie niet duur, dus ik zou hem zeker niet afraden. Ik zou hem zelf niet nog een keer kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *