De beste brownie? Starbucks brownies

foto (10)Ik heb een haat-liefde verhouding met Starbucks, zoals heel veel mensen. De koffie en thee hoef ik niet, ik hou niet zo van koffie, en de thee is belachelijk duur. Maar de gebakjes zien er altijd erg lekker uit, dit komt denk ik vooral doordat Starbucks op locaties zit waar je meestal wel trek hebt, zoals stations en vliegvelden. En het spreekwoord ‘honger maakt rauwe bonen zoet’ is niet voor niks bedacht. Heel lang heb ik gedacht dat friet van Smuller’s heel lekker was, totdat ik een keer een frietje op het station haalde terwijl ik niet zo’n honger had, toen was ik meteen van mijn Smuller’s-liefde verlost. Afgelopen week was het weer zover, ik was naar de Pixar-tentoonstelling geweest (aanrader!), en op station Zuid haalde ik met deze review als excuus twee brownies. 

Ik kon de brownies alleen niet direct opeten, omdat ik ze nog op de foto moest zetten. Dit ging al een keer mis, waarna ik mezelf beloofde om voortaan eerst de brownie te fotograferen en daarna pas op te eten. Toen ik de Starbucks-brownies dus uiteindelijk at, had ik niet zo’n trek meer, en toen zagen de brownies er ook meteen een stuk minder lekker uit. Ik had er twee: de espresso-brownie en de caramel-brownie.

20130603-132328.jpgAls eerste proefde ik de espresso brownie, deze ziet er uit als een klassieke brownie, en hier verwachtte ik het meeste van. De structuur van de brownie is goed, plakkerig en ongaar van binnen, en een beetje knapperig van buiten. De brownie had van mij nog net iets gaarder gemogen, hij is nu een beetje te compact van binnen, maar dat is een detail. Over de smaak ben ik minder tevreden: een enorm sterke koffiesmaak. Zo sterk dat de smaak nog lang blijft hangen nadat je de brownie hebt gegeten, net als wanneer je koffie hebt gedronken. De koffiesmaak overschaduwt de chocolade bovendien behoorlijk, waardoor het moeilijk te zeggen is of er goede chocolade is gebruikt. Ik heb het idee van niet, de chocola die ik proef is vrij zoet en heeft een beetje zo’n instant-cacao smaakje. Verder zitten er op en in de brownie kleine stukjes pure chocola, die ook vrij zoet zijn. De stukjes geven wel een lekkere bite aan de brownie. Geen slechte brownie, maar de smaak is niet bepaald verfijnd. Lekker als je houdt van een brownie die naar koffie smaakt.

20130603-132403.jpgDe tweede Starbucks-brownie die ik meenam is de caramel brownie. Deze brownie is heel anders dan de espresso brownie, ruim twee keer zo dik en met een laagje caramel met chocola en noten bovenop. De structuur van deze brownie is ook totaal anders, maar niet in positieve zin. Deze brownie heeft een zachte cake-achtige structuur, en is nergens knapperig. De smaak is ook erg flauw, geen goede chocoladesmaak en erg zoet. Dat de brownie toch nog goed te eten is komt door de verrassend zoute caramellaag bovenop. De combinatie zout en chocola proefde ik eerder al bij Tony’s chocolonely, en lijkt de laatste tijd in opkomst te zijn. Ook Verkade heeft een nieuwe reep uit met gezouten amandelen erin, waarvan binnenkort een review volgt.

Conclusie: Starbucks gebruikt sterke smaken als koffie en zoute caramel om matige brownies op te peppen. Niet vies, maar absoluut ongeschikt voor wie goed proeft. Geen aanrader dus.

Eén reactie op “De beste brownie? Starbucks brownies

  1. Goed dat smaken verschillen, want ik ben het absoluut niet eens met je review over de caramel brownie – ik vind m echt goddelijk! En ik heb al heel wat brownies gezien en geproefd…
    De koffiesmaak brownie kan ik nog niet beoordelen, die heb ik nog niet kunnen uittesten, maar de caramel-pecan….. yummie! :o)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *