De beste brownie: de brownie die niet mee mag doen

Ik had me voorgenomen om niet over deze brownie te schrijven, maar het is eigenlijk wel zo eerlijk om hem toch te vermelden. Het is een brownie als een ex-vriendje, hij doet niet meer mee, en toch worden alle nieuwe inzendingen met hem vergeleken. Oneerlijk, dat zeker. De brownie waar het om gaat wordt gebakken door bakkerij Gebr. Niemeijer (Nieuwendijk 35, centrum), en eerlijk: het is tot nu toe de beste brownie die ik in Amsterdam geproefd heb.

Waarom hij dan toch niet mee mag doen? Omdat ik bijna twee jaar bij deze bakkerij gewerkt heb, en dus niet bepaald een neutrale verhouding heb met deze brownie. Hij heeft me door heel wat zware ochtenden heen gesleept, ik heb er indruk mee gemaakt op feestjes (bij Gebr. Niemeijer wordt alles dagelijks vers gebakken (!), wat betekent dat alles wat over is aan het einde van de dag mee naar huis mag), ik heb mezelf talloze malen beloofd om nooit meer iets met hem te maken te hebben, en elke keer de belofte aan mezelf gebroken. Waarom?

Omdat deze brownie gewoon heel goed is. Niet perfect, hij heeft wel een knapperige korst maar die zou iets krokanter mogen, verder kan ik me ook betere brownies voorstellen, meer melkig met stukken witte chocola en noten bijvoorbeeld. Maar de brownie van Gebr. Niemeijer is goed. Dun, knapperig en zacht van binnen, met een volle pure chocoladesmaak en een vleugje koffie. Zonder noten, rozijnen of andere toevoegingen. Blijft makkelijk een paar dagen goed, maar verkruimelt wel snel als hij niet goed verpakt is.

Nu weten jullie het: hoewel ik mijn best doe om het niet te doen, worden alle nieuwe brownies met deze brownie vergeleken. Maar ik blijf zoeken, zoals mijn opa altijd zegt: geen hand vol maar een land vol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *