Dan maar kruidenboter

limoenEhm ja het afvallen in januari is dus niet zo goed gegaan… Ik ben wel afgevallen trouwens, maar het verslag ging niet zo goed. Sorry daarvoor. Ik vind het nog steeds zo moeilijk om te bepalen of diëten nou oke is of niet. En ik heb te weinig zelfbeheersing, en teveel liefde voor chocolade en chips.

Het beste wat ik nu kan doen is leren van mijn fouten: nooit meer op dieet. Een recept voor kruidenboter dan maar. Ook nog zoiets waar ik al heel lang over wil schrijven en wat er steeds niet van komt: het boek Weg van de supermarkt van Gerrit Jan Groothedde, van het blog Eetschrijven. In dit boek probeert Gerrit Jan een jaar lang om niets meer bij de supermarkt te kopen. Niet zo makkelijk als het lijkt, vooral als je zoals de schrijver in Almere woont.

Het leukste aan dit boek vond ik dat mijn vriend (met wie ik nu dus samenwoon!) er een stukje in las, en daarna ineens op zoek wilde naar boerenboter. Goed nieuws, want ik had altijd al voorkeur voor roomboter, maar in zijn koelkast stond alleen margarine. Jammer genoeg zijn we het nog steeds niet eens over zeezout: hij vindt dat alle zout zeezout is, en dat je dus geen verschil kan proeven, maar ik proef toch echt verschil tussen ‘gewoon’ zout, waarbij alle korreltjes rond en gelijkmatig zijn, en fleur de sel, dat uit knapperige vlokjes bestaat. Voor onze housewarming kochten we boerenboter, en ik maakte er kruidenboter van met fleur de sel, één van de weinige recepten waarbij eigenlijk niks mis kan gaan. Hier het recept:

De verse ingrediënten in de kruidenboter zijn tijm en citroen. Ik gebruikte limoen, omdat we die toch al in huis hadden voor mojito’s en guacamole. Het is belangrijk dat je verse tijm gebruikt, dus geen gedroogde tijm uit een potje. Voor één pakje boter pers je een teen knoflook uit (minder kan ook), haal de blaadjes van 6-8 takjes tijm, en rasp de schil van een citroen. Je hebt hiervoor een hele scherpe rasp nodig, want je gebruikt alleen de gele delen, niet het wit. Deze delen moeten bovendien het liefst zo mooi mogelijk heel blijven, en niet in pulp veranderen. Verder flink wat verse peper, en fleur de sel naar smaak. Maak de boter ruim van te voren, zodat de smaak goed in kan trekken. Niet in de koelkast bewaren, gewoon op het aanrecht.

 

Eén reactie op “Dan maar kruidenboter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *