Dag 8: honger zit tussen je oren

eet mijWist je dat trek volgens wetenschappers tussen onze oren zit? Ik las dit in het boek Eet Mij van Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen. Onderzoekers gaven twee groepen proefpersonen dezelfde smoothie, aan de ene groep vertelden ze dat het om een light-smoothie ging, de andere groep maakten ze wijs dat het om een extra calorierijke megasmoothie ging. Zelfs tot drie uur na het experiment had de eerste groep meer honger dan de tweede. Zelfs de hormoonspiegel van beide groepen was anders: het gehalte ‘hongerhormoon’ ghreline was bij de light-groep hoger dan bij de andere groep. 

Je gevoel van verzadiging zit dus vooral in je hoofd. Volgens Ten Broeke en Veldhuizen is dit ook voor een groot deel aangeleerd: wie gewend is om vier boterhammen te eten als lunch zal niet snel genoeg hebben aan twee, ook al zitten er genoeg calorieën in.

Een ander onwijs interessant onderzoek is gedaan door voedingswetenschapper BrianWansink. Hij toonde aan dat we dooreten tot ons bord leeg is: Wansink bouwde een installatie waarbij een soepkom met een slang van onderaf steeds bijgevuld werd, zonder dat de proefpersoon dat wist. Het resultaat? De proefpersonen aten ruim twee keer zo veel soep, en niemand had het in de gaten. Sommige mensen aten zelfs drie keer zo veel als normaal, meer dan een liter soep.

Voor wie nog steeds niet overtuigd is nog één onderzoek: wetenschappers gingen rond lunchtijd op bezoek bij Korsakoff-patiënten, en vroeg hun verzorgers om kort na elkaar drie keer dezelfde lunch op te dienen. Omdat bij Korsakoff-patiënten het korte termijngeheugen is aangetast, herinneren ze zich niet dat ze al geluncht hebben. En wat bleek? De patiënten aten met smaak drie keer achter elkaar hun gehele lunch op.

Volgens mij is er maar één conclusie mogelijk: trek zit tussen de oren. Verbazend, vind ik, want ik heb toch echt het gevoel dat ik me aan het einde van de ochtend minder goed kan concentreren omdat ik trek heb. En soms word ik ronduit ‘hangry’ wanneer ik niet genoeg gegeten heb. Allemaal ingebeeld blijkbaar…

Mijn voornemen is dus om in dit opzicht wat minder naar mijn lichaam te luisteren. Blijven eten natuurlijk, maar de volgende keer dat ik denk: ‘ik móét nu iets eten’, precies wanneer er alleen maar ongezonde dingen voorhanden zijn, wacht ik gewoon nog even tot ik wat gezonds kan snacken.

Tip: neem je lichaam niet té serieus, uit onderzoek blijkt dat trek en verzadiging vooral tussen de oren zitten

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *