Dag 6: ik ben er nu alweer zat van

CarrIk mis vandaag een beetje de motivatie. Tot nu toe heb ik het dieet expres niet te streng gemaakt, maar ik merk dat het toch wat strenger moet. Alleen eerlijk: ik ben er nu alweer zat van. Jullie ook? Het is gewoon niet leuk, minder snoepen. Echt helemaal niet leuk. 

Ik ben gewend om als ik moe ben of honger heb lekker iets te pakken waar ik zin in heb. Een zak ribbelchips, liefst Lays paprika, of een reep chocola met een kopje thee en een boek. En dat eet ik dan op zonder me schuldig te voelen, ik ben immers ‘niet echt dik’. Nooit geweest ook, wel al jaren een beetje dikker dan ik zou willen, met vetrolletjes rond m’n buik en net iets te dikke armen, naar mijn smaak.

En nu ik op dieet ben doe ik het nog steeds: mezelf vertellen dat ik nu echt even een stukje chocola nodig heb. Maar ik geniet er nauwelijks van als ik het dan eet, ik heb dan honderd stemmetjes in m’n hoofd: ‘wees nou sterk, eet gewoon niks’, of ‘dit is echt je laatste stukje, hierna stoppen!’. En ik eet ook echt wel minder chocola, maar ik ben er wel veel meer mee bezig.

Om mezelf weer een beetje moed te geven las ik vandaag En nu: afvallen! van Allen Carr. Toen ik ooit wilde stoppen met roken las ik Stoppen met roken van Carr, en ik herinner me nog dat ik mijn ‘laatste sigaret’ ging roken en dat Carr het voor elkaar kreeg dat ik het echt smerig vond. Daarna heb ik een paar jaar niet gerookt, en nu wel af en toe, maar niet structureel. Goede hersenspoeler dus, die Carr.

In zijn dieetboek maakt Carr een onderscheid tussen eten en overeten. Heel zinvol volgens mij: eten is goed, overeten is een slechte gewoonte waar je je na afloop niet lekker bij voelt, en als je eerlijk bent: terwijl je het doet ook niet echt. Overeten doe je gedachteloos en vaak uit frustratie of onoplettendheid. Ook legt Carr heel duidelijk uit waarom dieten niet werken, en waarom ik er al na vier dagen geen zin meer in heb: ‘Als u niet op dieet bent, dan kunt u gewoon eten waar u trek in hebt en zoveel als u maar wilt. Eten domineert uw leven niet, maar vormt daar een heel plezierig onderdeel van. Op het moment dat u zegt: ‘ik moet minder of anders gaan eten’, dan offert u echt iets op. U zult zich tekortgedaan en ellendig voelen’. 

Even voor de duidelijkheid: de eerste alinea’s van dit stukje schreef ik vóór dat ik het boek van Carr gelezen had. Carr slaat dus de spijker op zijn kop. Oké, misschien ligt dit nogal voor de hand maar ik had van te voren niet gedacht dat het zó erg zou zijn. Gelukkig heeft Carr ook een oplossing: stoppen met diëten, en je eetgewoontes aanpassen. Ook geen wereldnieuws, maar nu ik zelf bezig ben met afvallen raak ik wel steeds meer overtuigd van deze stelling.

Het heeft geen zin om in korte tijd te proberen om veel minder te eten dan je gewend bent, je raakt dan alleen maar geïrriteerd. Je moet proberen gewoontes aan te leren die je de rest van je leven kan (en wil) volhouden. Volkorenbrood eten, zoals ik eergisteren aanraadde, is voor mij goed te doen voor de rest van mijn leven. Water drinken ook, maar zo weinig chocola eten, ik weet het niet.

Carr heeft trouwens ook een interessante opvatting over oesters. Ik weet nog niet zeker of ik het met hem eens ben, maar het klinkt eigenlijk heel aannemelijk: we vinden oesters alleen lekker omdat we dat zo geleerd hebben. Carr: ‘Oesters zijn eigenlijk heel moeilijk om te eten. U moet ze heel doorslikken. Als u ze wel eens geproefd heeft, dan zult u het met mij eens zijn dat u voor een habbekrats evenveel genoegen zult beleven aan het doorslikken van een gezoute, zachte gelei.’

In zijn boek raadt Carr aan om vooral veel fruit te eten, het liefst bij het ontbijt. Nu vind ik zelf alleen fruit te licht als ontbijt, ik eet graag yoghurt met muesli of havermoutpap. Maar als tussendoortje is fruit natuurlijk perfect. Ik heb vaak te weinig echt lekker fruit in huis, maar ik heb vandaag het diepvriesfruit van Albert Heijn opnieuw ontdekt. Je hoeft het alleen maar te ontdooien, schillen en snijden is niet nodig. Een beetje slapjes is het wel natuurlijk, maar met griekse yoghurt heel lekker.

Tip: zorg er vandaag en morgen voor dat je genoeg fruit in huis hebt. Koop ook de wat duurdere fruitsoorten die je écht lekker vindt, als dit je helpt om meer fruit te eten. Het geld dat je uitspaart door minder snoep te kopen kan je nu aan lekker fruit besteden.  

 

2 reacties op “Dag 6: ik ben er nu alweer zat van

  1. Mijn motivatie is ook weg. Niet eens omdat ik het snoepen niet kan weerstaan, maar gewoon omdat ik te lui ben. Te lui om alles op te schrijven. Te lui om gezonde producten te gaan kopen als ik nog een rol rijstwafels en een pot chocopasta op mijn bureau heb staan. Te lui om uberhaupt fruit te eten – alleen een banaan eet ik nog wel eens, de rest vind ik teveel werk. En de laatste tijd ben ik ook te lui om naar de supermarkt te gaan om bananen te kopen.

    Meh.

  2. Hoi Evelien! Ik raad je aan om eens een bakje met kwark en kaneel en appels eten. Of appels met (evt. geroosterde) pecannoten en brinta. Heel lekker en voedzaam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *