Dag 2: water in de koelkast

katanEén van de mensen die volgens mij echt verstand hebben van eten is Professor Martijn Katan. Professor Katan schrijft wekelijks in het NRC over eten, en is een tijdje geleden begonnen met zijn Facebookpagina, echt een aanrader als je het laatste nieuws over eten en gezondheid wil volgen. Op de Facebookpagina wordt vaak gediscussieerd en je kan zelf ook vragen stellen.

In zijn boek Wat is nu gezond? heeft Katan een hoofdstuk gewijd aan afvallen. Hierin schrijft hij dat we vooral naar de lange termijn moeten kijken. Bovenstaande grafiek komt ook uit het boek, en laat helder zien hoe makkelijk het eigenlijk is om af te vallen, op de lange termijn. Je hoeft maar één blikje frisdrank per dag te schrappen (of te vervangen door een blikje light-frisdrank!) en je raakt acht kilo kwijt, als je maar volhoudt.

Aan het einde van het hoofdstuk geeft Katan deze zes tips: probeer minder tv te kijken, en minder achter je laptop te zitten. Hou er bij de keuze van je woonplaats rekening mee dat je naar je school of je werk kan fietsen. Met deze tip ben ik het 100% eens. Ik heb laatst gemeten hoe ver ik per dag fiets, naar de crèche en naar m’n werk, en dat blijkt 14 kilometer te zijn! Omdat het steeds stukjes van een kwartiertje zijn, heb ik helemaal niet het gevoel dat ik sport of veel beweeg, maar ik kan er toch een heel stuk meer door eten. Niet zo’n makkelijke opdracht: verhuizen of een andere werkplek zoeken, maar op de lange termijn wel een zinvolle aanpassing.

De andere tips zijn: let op de groottes van porties en verpakkingen, let op het aantal calorieën in eten, en drink water in plaats van sap. Zorg dat er water in de koelkast staat. Deze laatste tip is lekker makkelijk, dus die kies ik als tip van de dag.

De opdracht van vandaag komt dus van Martijn Katan:

Zet één of twee flessen water klaar in je koelkast.

Meedoen? Schrijf je in in de rechter zijbalk en ontvang elke nieuwe post in je mailbox

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *