Dag 5: soep

soepOm af te vallen moet je het jezelf makkelijk maken, las ik bij Nigella Lawson: ‘I figure that most of us who need (and often repeatedly) to lose weight are those for whom instant gratification takes too long’. Herkenbaar? Gelukkig is er soep. Je kan het invriezen, opwarmen in de magnetron, bewaren voor later, en het wordt er alleen maar lekkerder van. Als je écht geen tijd hebt koop je het in een zak (vaak best goed te eten), en als je weinig tijd hebt maak je een simpele soep met de blender. Heb je juist wel veel tijd, bijvoorbeeld omdat het weekend is, maak dan één of meer grote pannen soep, en vries het in porties in voor later. 

Soep is gezond bovendien, vooral wanneer je er veel groente in stopt. Je kan er restjes in kwijt, handig voor wie meedoet aan de populaire challenge Kliek & co, waarbij je een maand lang niks weg mag gooien. Bouillon koken schijnt ook dé trend voor 2015 te worden (volgens o.a. Joy the Baker, ). Ik heb eerlijk gezegd nog nooit zelf bouillon gekookt, schande.

Ischa Meijer dichtte over soep:

Soep op het vuur

is

als

een goede vriend in huis.

Extra lekkere soep

is

als nieuwe familie.

Soep dus. De snelste soep die ik ken is doperwtjes-muntsoep: fruit een gesnipperd uitje en wat knoflook, bouillon erbij (1 liter), doperwtjes (500g) een minuut of vijf laten meekoken. Gas uit, een flinke bos munt erin, en mixen met de staafmixer. Lekker met een schepje grieke yoghurt. Dit is onwijs gezond: bijna alleen maar groente en water. Als je er brood bij eet (volkoren he!), let er dan op dat je niet te veel eet. Liever wat meer soep. Gebruik trouwens doperwten uit de vriezer, niet uit blik of uit een pot, dit is belangrijk! Uit de vriezer zijn erwtjes fris en groen, die uit een pot zijn grauw en melig. Verse doperwtjes gebruiken kan ook natuurlijk, deze zijn alleen maar heel kort in de lente verkrijgbaar en behoorlijk duur. Jammer om er dan de blender in te zetten.

Als je veel tijd hebt, maak dan eens uiensoep. Ik gebruik meestal dit recept van Sylvia Witteman, heel zoet en vol, lekker met brood en kaas. Wel echt een rotwerk om alle uien te schillen en te snijden. Ik wou dat ik een Makro-pas had, daar kan je uien in ringen kopen.

Tip: eet deze maand minimaal twee keer per week soep als avondmaaltijd

En, belangrijk: hou je aan de andere tips! Opschrijven wat je eet, water drinken en alleen volkorenbrood. Ik merk dat ik het zelf nog een beetje traag vind gaan met het dieet, het mag wel wat strenger. Maar daarover morgen meer. 

foto: Jan Vašek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *