Dag 3: snoep = cocaïne

eet mijEen leestip die ik kreeg van Kitty Kilian van De Blogacademie: het populair-wetenschappelijke boek Eet mij van Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen. Over ‘de psychologie van eten, diëten en te veel eten.’ In dit boek las ik veel dingen die ik nog niet wist, en alles is wetenschappelijk onderbouwd. 

Dit onderzoek bijvoorbeeld: wetenschappers lieten ratten een kunstje doen in ruil voor een zoet en vet drankje. De ratten moesten op een knop drukken, en de wetenschappers wilden weten hoe vaak de ratten zouden drukken in ruil voor een slok van het drankje. De eerste keer hoefden ze maar één keer op de knop te drukken, daarna steeds vaker. En wat bleek? De ratten waren bereid om zevenenzeventig keer (!) op het knopje te drukken in ruil voor het lekkere drankje. Alleen voor cocaïne gingen de ratten langer door, maar veel verschil maakte het niet.

Eén van de dingen die een perfecte combinatie vormen van zoet en vet, is chocola. Vooral melkchocola, dit heeft ook nog precies het juiste smeltpunt, waardoor het zo lekker in je mond smelt. Je gaat niet rillen of zweten als je stopt met chocola, maar verslavend is het zeker. Ik ben gewend om zo veel chocola te eten als ik wil, en dat is in de praktijk vrij veel. Ik denk zo’n 75 gram per dag, gemiddeld.

Dat moet veranderen als ik drie kilo wil afvallen. Mijn voornemen is om deze maand per dag één kleine portie chocola te eten, twee blokjes of zo. Niet meer, niet minder. En verder geen chocola. Een maand lang.

Als je meedoet aan deze challenge, dan ben je blijkbaar (iets) te dik. Dat is niet vanzelf gekomen, en er is vast iets wat je aan kan wijzen als boosdoener. Iets wat gewoon té lekker is, waar je wel eens iets te veel van eet als niemand kijkt. Mayonaise, chocola, chips?

Tip vanvandaag: bepaal jouw dikmaker, en bepaal hoe veel je hiervan deze maand wil eten. Maak je doel SMART, dus specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. 

En blijf elke dag bijhouden hoe veel je eet!

Meedoen? Schrijf je in in de rechter zijbalk, en ontvang elke nieuwe update in je mailbox

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *